Cât costă un sistem de panouri solare fotovoltaice?

pret sistem panouri solare

Prețul panourilor solare fotovoltaice depinde de puterea de a genera energie electrică deoarece aceasta depinde de suprafața panourilor și de randamentul acestora. În general, un panou fotovoltaic costă cam 3,5 lei pentru fiecare Wh pe care-l poate produce.

În cazul sistemelor de panouri fotovoltaice prețurile depind de: puterea panourilor instalate, puterea maximă a controlerului pentru încărcare, puterea maximă a invertorului care transformă curentul continuu obținut în curent alternativ pentru alimentarea prizelor casnice și capacitatea de înmagazinare a energiei electrice.

Un controler de încărcare trebuie să poată face față unui curent cu cel puțin 20% mai mare decât cel care poate fi generat de panourile solare la capacitate maximă.

Dacă un controler solar de 30A pentru panouri solare de maxim 780W poate fi găsit și la 70 lei, pentru curenți mai mari, de ordinul sutelor de amperi, prețul acestor dispozitive ajunge să fie de ordinul miilor de lei.

Inverterele sunt folosite și în UPS-uri pentru a transforma felul în care energia stocată în baterii este livrată la prize, de aceea, pentru a folosi sarcini de până în 3.5kW, există varianta de a folosi un UPS vechi, căruia acumulatorii nu-i mai fac față, astfel nefiind nevoiți să cheltuim prea mulți bani. Un inverter bun, care să poată alimenta sarcini de până la 15kW ajunge să coste cam 10 mii de lei.

Bateriile au costuri destul te stabile, dar prețul acestora este cel care va influența cel mai mult costul per kWh al energiei produse de un sistem fotovoltaic, deoarece durata de viață a acestora este situată între 5 și 7 ani, fiind un fel de consumabile ale sistemului.

Este important să avem o capacitate totală de înmagazinare a energiei în acumulatori suficientă pentru a ne asigura o anumită autonomie pentru situațiile în care panourile nu vor mai furniza suficientă energie: noaptea, în zilele înnorate etc.

Dacă de regulă consumăm cam 10 kWh pe zi, ar trebui să putem înmagazina energie pentru cel puțin 48 ore, adică, dacă folosim acumulatori auto de 80 Ah, ar trebui să punem în sistem o baterie formată din 24 astfel de acumulatori legați în paralel.

Tocmai pentru că acest cost cu bateriile este destul de mare, sunt indicate sistemele solare on-grid, adică acelea care nu sunt bazate pe stocare de energie ci pe livrarea surplusului în rețea și folosirea energiei din sistemul energetic național atunci când panourile noastre nu produc destulă energie pentru a ne satisface nevoile.

Cum dimensionăm sistemul de generare a energiei electrice cu ajutorul panourilor fotovoltaice?

Dacă vrem să ne construim singuri sistemul, îl putem dimensiona în funcție de nevoile noastre și de obiceiul nostru de consum, putând pune mai mult preț pe capacitatea de a furniza energie cu un anumit vârf de putere sau pe capacitatea de a stoca cât mai multă energie. Astfel vom ști că nu e bine să folosim mașina de spălat la primele ore ale dimineții, atunci când acumulatorii sunt la un nivel mic de încărcare sau o vom folosi doar noaptea pentru că atunci sistemul se alimentează de la rețea, noi având tarif diferențiat zi/noapte, pentru a nu pune presiune pe sistemul propriu de generare.

Sfatul meu, ar fi acela de a achiziționa sisteme de panouri fotovoltaice gata configurate pentru o anumită putere. Astfel de sisteme pot costa în jurul a 700 lei pentru o putere maximă de 500VA și 4000 lei pentru 3kVA, multe dintre sistemele care sunt pe piață suportând îmbunătățiri prin adăugarea de panouri solare sau de acumulatori pentru a duce autonomia sistemului mai aproape de nevoia noastră de consum!

Pentru cei care vor să folosească energia verde astfel obținută pentru a se încălzi iarna, sunt recomandate sistemele mixte, care folosesc atât energia solară, cât și pe cea eoliană, putând astfel profita și de zilele înnorate în care totuși vântul își face simțită prezența.

One thought on “Cât costă un sistem de panouri solare fotovoltaice?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *