Serviciile de optimizare a unui site pentru apariția în primele poziții ale paginilor cu rezultate ale căutărilor pe Google sau Bing sunt destul de complexe si nu au rezultate pe termen foarte scurt. Poate de aceea mulți posesori de site-uri consideră că un cost de câteva mii de lei pe lună pentru astfel de servicii este prea mare.
Nu exista un preț concret pentru serviciile SEO deoarece prețul depinde foarte mult de obiectivul ce se dorește a fi îndeplinit.
Dacă se dorește, de exemplu, ca și obiectiv, ca site-ul să apară pe prima poziție în Google pentru căutarea "anunturi" în mod natural, fără campanii Google Ads, trebuiesc detronate firme care dețin site-uri în care s-au băgat sute de mii de euro în promovare de-a lungul îndelungatei perioade în care au administrat site-ul care a ajuns acum să ocupe prima poziție în pagina care afișează rezultatele acestei interogări.
Nimeni nu va reuși cu un buget de 2-3000 de lei să aducă un site nou înființat pe prima poziție în Google pentru cuvântul cheie "anunturi", pentru a reuși într-un astfel de țel, ar trebui campanii publicitare pe diverse canale pentru a crește recunoașterea noului brand însoțite de eforturi imense pentru crearea de conținut relevant și de investiții majore în servicii sau echipamente care să țină online acel site în condiții de utilizare masivă.
De foarte multe ori costurile pentru a îndeplini un astfel de obiectiv sunt greu de estimat și este mai înțelept să fie mai întâi setate alte obiective ce țin mai mult de profitabilitatea site-ului dar urmărind pe termen lung obiectivul de a ajunge pe prima poziție în Google pentru cuvântul "anunturi".
Câți bani să bag în reclamă?
Aceasta este o întrebare la care am fost nevoit să răspund destul de des. Cel mai simplu răspuns ar fi acela că în reclamă este bine să bagi atât cât îți permiți, mai ales atunci când ești la început de drum. Mai important este să găsești calea de a cheltui banii cât mai eficient posibil, decât să te macini gândindu-te "de câți bani am nevoie?".
De regulă, în câteva luni de reclamă se poate găsi calea de a obține randamentul maxim ce poate fi obținut cu un anumit buget. Cu cât este mai mare bugetul lunar alocat, cu atât sunt mai mari șansele ca el sa fie cheltuit cât mai eficient, deoarece acea persoana care se ocupă de planificarea campaniei publicitare are mai mult spațiu de manevră.
Pot face vânzare de 1000 lei în Google cu un buget de 100 lei?
Răspunsul sincer la aceasta întrebare ar fi: există și această șansă, dar este destul de mică, în schimb ai mult mai multe șanse să generezi vânzări de 10.000 lei cu un buget alocat pentru Google Ads de 1000 lei și aproape sigur poți genera vânzări de 50.000 lei cu un buget de 3000 lei dacă ai și produse care sunt destul de vandabile.
Cum pot genera vânzări fără a băga bani în Google Ads?
Serviciile SEO nu presupun investiții în Google Ads, cu toate că și Google Ads ajută la SEO. Exista o categorie mai mare de servicii, din care fac parte și serviciile SEO, care se ocupă cu tot ce înseamnă Marketing pentru Motoarele de Căutare (SEM - Search Engine Marketing). Nevoia de a împărți bugetul destinat promovării site-ului între anunțurile plătite pe diferite platforme: Google, FaceBook sau Instagram și vine din faptul că cele din urmă nu au cum să aducă beneficii pe termen scurt și afacerea are nevoie de clienți noi încă din prima zi de funcționare.
În timp, odată ce ți-ai format o bază solida de clienți și ai propriul tău loc în piață bine determinat, beneficiile serviciilor SEO se vor arăta și nu vei mai simți nevoia de a plăti lunar sume mari de bani către Google sau FaceBook, decât atunci când vei dori să investești experiența acumulată și o parte din profitul obținut în extinderea afacerii.