Inflația pare a se fi domolit …

Creșterea accelerată a prețurilor se poate duce la nesfârșit doar dacă spirala inflaționistă este realizată prin creșterea masei monetare pentru a proteja populația de scăderea puterii de cumpărare.

Deoarece salariile nu au prea crescut în tandem cu prețurile, se pare că puterea de cumpărare a populației ajuns la limita de supraviețuire și a început să scadă consumul.

Acest lucru poate conduce la o aplatizare a curbei inflaționiste, dar nu are cum să aducă beneficii majore economiei. Exporturile vor avea de suferit dacă inflația de la noi va fi mai mică decât cea din zona Euro, economia se va contracta datorită scăderii puterii de cumpărare, ceea ce va conduce la o scădere și mai mare a nivelului de trai al populației.

Inflația face bine

Într-o criză economică, inflația este pârghie importantă în mâinile guvernanților ce poate fi folosită pentru a acoperi găurile din bugetul unei țări.

România are avantajul de a nu fi adoptat moneda unică europeană, prin urmare are liber la fabrica de bani, putând ca, cu ajutorul inflației, să acopere din lipsuri folosind banii celor care au reușit să economisească, stimulând în simultan exporturile în defavoarea importurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *