Prețul energiei

Indiferent de forma sub care o consumăm, energia stă la baza oricărei activități. Fiind o resursă de bază, prețul energiei influențează costurile tuturor celorlalte produse și servicii. Cum nimeni nu vrea sa vândă în pierdere, toate preturile sunt influențate de prețul energiei.

În ultimele luni, prețul energiei a explodat în întreaga lume, dar mai cu seamă la noi în țară.

De ce s-a scumpit energia?

Este clar un dezechilibru între cerere și ofertă. Fără acest dezechilibru, preturile energiei nu ar fi avut de ce să crească într-o așa mare măsură.

Este curios cum statul, după ce a contribuit, cel puțin prin neimplicare, la scăderea ofertei de energie, încearcă acum să controleze creșterea prețurilor prin măsuri artificiale, de constrângere.

Singura soluție sănătoasă pentru a controla orice fel de preț este aceea de a echilibra raportul dintre cerere și ofertă.

Cum pot influența consumatorii prețul energiei?

Știu că nu ne este confortabil, dar și noi, în calitate de consumatori de energie, putem influența prețul acestei resurse doar prin reducerea consumului. Inevitabil, atunci când cererea va deveni mai mică decât oferta, prețul va scădea, fără ca statul să trebuiască a interveni.

Dacă statul, va interveni pentru a face suportabile costurile ridicate ale energiei, punând bani în piață, nu va face altceva decât să valideze aceste creșteri de prețuri și chiar să pornească o avalanșă inflaționistă care va fi greu de stăpânit.

Hai să punem cu toții umărul la scăderea prețului energiei!

Pun pariu pe ce vreți voi, că risipim cu toții o mare parte a energiei pe care o consumăm. Dacă fiecare dintre noi am reduce consumul de energie cu 25%, indiferent că este vorba de combustibili, energie electrică, termică sau alimente, nu va trece mai mult de o lună până ce prețurile exorbitante vor ajunge pe cale de dispariție.

Energia electrică este cel mai simplu de economisit, din punctul meu de vedere. Este de ajuns să fii mai atent cu iluminatul (să ții becurile stinse din încăperile în care nu este nimeni), să-ți schimbi electrocasnicele vechi cu altele mai eficiente energetic, să folosești mai mult laptopul decât PC-ul.

Dacă ai un PC mai performant pe care îl ții în permanență pornit din diverse motive: camere de supraveghere sau ai nevoie de el ca server, poate că ar trebui să îți mai iei unul, mai puțin performant și mai eficient energetic, dar care să facă față nevoilor ce te fac să-l ții pornit non-stop. Un USFF SH poate consuma cu până la 70% mai puțin decât un PC cu specificații de top.

Etichete: ,

2 thoughts on “Prețul energiei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *