Prețurile combustibililor cresc repede și scad greu …

Benzinăriile se agață de orice motiv pentru a crește prețurile: a crescut prețul dolarului, a crescut euro, a crescut prețul barilului, e război, e cerere mare, etc.

Problema este că atunci când se întrunesc condițiile de a ieftini combustibilii, prețurile ezită să scadă, pentru că sunt stocuri mari cumpărate la vechile prețuri și chiar dacă scad prețurile, o fac într-un ritm foarte lent așteptând, parcă, un nou motiv pentru a fi majorate ...

Oare când vom avea instituții ale statului destul de potente și dornice a stabili și impune reguli clare care să determine funcționarea unei economii cu o piață concurențială corectă.

Cât costă litrul de combustibil în SUA?

Cum transformi prețurile de mai sus în lei/litru? Simplu: în SUA prețurile sunt exprimate în $ per gallon, un galon având ~ 3,785 litri, deci prețurile din tabel trebuiesc împărțite la 3,785 și înmulțite cu 5,13 (cât a ajuns să coste acum un $) sau, mai simplu, înmulțiți cu 1,36 valoarea din tabel pentru a transforma prețul din $/gallon în lei/litru.

Cum media generală a prețului unui galon de combustibil era azi de $3.919, rezultă că cetățenii SUA plătesc echivalentul a 5,33 lei pentru un litru de carburant, adică cu 40% mai puțin decât europenii ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *